Какво не знаете за комбинацията риза + вратовръзка?

x

 

 


Ако докато четете този текст, се намирате в своя офис или друга корпоративна среда, първо разгледайте как мъжете около вас са съчетали ризите си с цвета на вратовръзката. Някои от тях проявяват твърде недобър вкус за тази част от облеклото си или просто пренебрегват детайла. А за мъжа, който носи костюм, детайлите би трябвало да са приоритет. Затова днес избрахме да ви разкажем как и защо да комбинирате правилно цветовете на вратовръзките си с ризите, които обличате. Важно е и за господата, и за дамите, които са до тях, така че в никакъв случай не подценяваме тази „дреболия“.



Започваме със спектъра на цветовете, на който попаднахме случайно, търсейки по-точна информация по темата. Той показва всеки основен цвят, близките до него и контрастиращите помежду си цветове. Какво имаме предвид? Противоположен на червеното цвят е зеленото – то е допълнителен/допълващ цвят, двата цвята около червеното са подобни на него цветове, а жълтото и синьото са отделени с по три секции, което ги прави контрастиращи цветове на червеното. И без тези „цветни“ познания обаче може да се справяте отлично с комбинациите с облеклото в конкретния случай. Когато говорим за комбинацията риза-вратовръзка, винаги е най-добре да комбинирате контрастиращи цветове. Например, тъмносиня риза би изглеждала прекрасно с винено червена вратовръзка. Допълващите цветове, както в случая са червено и зелено, обикновено са неподходящи за комбиниране, защото натоварват погледа. И най-важното – вратовръзката винаги трябва да бъде по-тъмна от ризата, при това – без изключение. Най-лесната и безпогрешна комбинация остава бяла риза и вратовръзка с какъвто и да е цвят. Но това не е достатъчно, за да бъдете различни.

Избирайте вратовръзките си с внимание. Материята, от която са изработени, не трябва да бъде прекалено лъскава, нито прекалено гладка. Ако се чудите каква ширина да изберете, изберете тази, която най-много се доближава до ширината на ревера на костюма.



Ризи с един цвят и без никакви шарки са най-често купуваните модели. Задължителните цветове са бяло, светлосиньо и светлорозово. Тях може да комбинирате с вратовръзки, които имат по-дръзки принтове, съчетават няколко цвята или са с един цвят. Обикновените ризи предлагат възможност за много повече комбинации с вратовръзки.



Ризи на райета се комбинират с вратовръзки на първо място отново според правилото за цветовете. Тъй като този вид ризи имат някакъв десен, изборът на аксесоар към тях трябва да бъде обмислен малко по-сериозно. Безпогрешният избор е да подберете вратовръзка в един цвят. Но ако изберете да смесите два десена, има едно задължително правило, което трябва да спазите: нека големината на шарките да бъде различна. Риза на дребно райе се комбинира прекрасно с вратовръзка на големи райета или с много дребни принтове като точки, например. Важно е ориентацията на райетата на ризата и тези на вратовръзката да бъде различна. Може да комбинирате хоризонтални с диагонални десени.



Спираме се и на карираните ризи, защото те се купуват също толкова често, колкото и раираните. Може би си мислите, че същите правила важат и тук, но не е точно така. Карираната риза може да се комбинира с вратовръзка, чийто десен е с по-големи шарки от тези на ризата. Никога не обличайте карирана риза с вратовръзка с дребни шарки. Ако имате колебания, може да се спрете на вратовръзка от един цвят, с която вероятно няма да сбъркате. Карираната риза не би следвало да се комбинира с твърде сложни десени по вратовръзката, понеже се получава натрупване на принтове.

Всички комбинации и правила, изредени по-горе, са подходящи за обличане с костюми в тъмната гама – синьо, черно, сиво и всичките им нюанси.

Текст: Стефка Стоева

Снимки: Press

Вижте още:

Скъпите играчки за пораснали момчета: Велосипеди

Стилната есен за мъжете започва с тези пет неща

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени