Бизнес дрескод, дами

Без паника, няма нищо страшно

Бизнес дрескод, дами

Предстои ви да започнете нова работа или да участвате в мероприятие, което предполага официален бизнес дрескод. Гардеробът ви е като умален прототип на мола – всичко актуално за сезона, подредено по цвят и размер. Всичко, но без заветната комбинация от бяла риза и класически черен панталон – първата ви споходила асоциация за това в какъв спретнат вид се очаква от вас да се появите.

Универсалната рецепта за успешна и адекватна бизнес визия съдържа известен брой правила. И докато в света на модата табута сякаш няма, то в този на корпоративните акули, забраните са стриктни и е за ваше добро чинно да се придържате към ограниченията. Не се притеснявайте, потенциална опасност да се сбогувате с личния почерк и ярката индивидуалност няма. Макар те да не се окачват на ревера на сакото, остават перманентно втъкани в погледа, дикцията и цялостното ви излъчване. Нека стъпка по стъпка да избистрим картината – кое в бизнес дрескода се счита за приемливо и кое е добре да избегнем като грешка при избора на делово облекло.

Материя и цвят
Размишлявайки върху максимата как често "евтиното излиза скъпо", изводът, който логично ни осенява е – понякога скъпото излиза златно. Иначе казано, сериозните финансови инвестиции в скъпи, но качествени дрехи, ни се отплащат подобаващо. Веднъж заради приятното впечатление, което стилното облекло оставя след себе си и втори път с комфорта и трайността му във времето. Перфектно скроеното кашмирено сако може да ви служи с години без да се деформира от носене и почистване.

Друго основно правило – доверете се на естесвените материи, но внимателно подбирайте да са немачкаеми. Когато денят ви е запълнен с важни срещи и ангажименти, последното, което искате да ви се случи е към края му да изглеждате като смачкана баница. Спретнатият вид е ключов за бизнес дрескода – гънки, петна, прах и косми по дрехите са недопустими. Илюзията за безупречност е задължителен компонент, когато се стремите към класна делова визия. Цветовата палитра, с която разполагате, не е особено щедра – черно, всички нюанси на сивото, екрю и землистите тонове, производни на кафявото.

Поли и рокли
Това е подчертано дамска територия и тъкмо с прекалената демонстрация на женственост трябва да бъдете особено внимавателни. Общоприетият бизнес етикет допуска поли и рокли с дължина не по-къса от 5 сантиметра над коляното. Асиметрията е удачна, а полата "молив" - за предпочитане. Линията трябва да се придържа към тялото, но без кройката да е прекалено тясна и да предизвиква дискомфорт при продължително седене.

И нещо важно – чорапогащникът в абсолютно задължителен. Единствено през летните месеци в облагодетелствани страни, като родината ни, се въвежда летен дрескод, който е съобразен с горещините и допуска липсата на чорапогащник. Независимо колко щедро се е отнесла природата към вас и към дължината на бедрата ви, мини полите и рокли оставете за след работно време.

Блузи
Без излишни къдри, дипли и лъскави лога при блузите. Забравете за дискретно и не дотам дискретно прозиращите материи. Късият ръкав под сакото е приемлив, липсата на всякакъв – не. Дълбоко изрязаното деколте не коренспондира с идеята за сериозна бизнес визия, спестете си неловката ситуация и недвусмислените погледи. Копринените блузи със семпла кройка и фините изчистени пуловери в неутрален цвят са приятна алтернатива на инак вечната бяла риза.

Панталони
Бизнес средата налага дължина до глезена при панталоните. По-късите 7/8 варианти и тези до коляното оставете да почиват на рафта в гардероба. Капри панталоните (с дължина малко над глезена) рядко ще се окажат добър избор. Не е задължително моделът да е с ръб, но е желателно да се съобразите с по-класическа кройка – без впити по прасеца крачоли и паднало дъно. Високата талия и бастите са акцент, който би могъл да разчупи строго елегантната линия. Еластичните материи не подхождат на формално облекло, доверете се на естествения памук и вълна.

Обувки
Високите токчета са нелечима женска слабост. Допустимият ток в работна бизнес среда е с дължина под 7 сантиметра. Тропотът от метални капачета е неприятен и отблъскващ, пластмасовите бързо се изхабяват, но са по-добрата алтернатива. Обувките трябва задължително да бъдат затворени, отворените пети и пръсти са неприемливи. И ако при дрехите разликата невинаги е така фрапантна, то при обувките съотношението цена-качество често е решаваща за безупречния им вид. Качеството на аксесоарите често са отражение на класата.

Бижута
Не предозирайте! На ваше разположение са два пръстена, брошка, обици, гривна и часовник, но никога, ама никога на веднъж. Три аксесоара са повече от достатъчни, за да покажете доза премерен стил. Цветни камъни, едри коктейлни пръстени и масивни колиета по-скоро демонстрират, че не знаете къде сте попаднали. Украшенията с диаманти са представителна визитка за всяка бизнес лейди.

В детайл
Последните щрихи не са за подценяване, дами. Същото важи в пълна сила за прическата, грима, маникюра и дори парфюма ви. Косите трябва да са изрядни – чисти, сресани, блестящи, без стърчаши краища и най-добре прибрани в стегнат елегантен кок. Не пренебрегвайте грижата за ръцете и изрядния маникюр, ноктите оцветете в пастелен ненатрапчив цвят или в безцветен лак, без каквито и да било камъчета и декорации. Тежките натрапчиви аромати избягвайте.

Сутрин не предозирайте с парфюма, а дръжте в чантата си малък флакон с любимото си ухание, който да използвате при нужда. Усетът за мярка е от значение и при грима. Използвайте лека основа, малко руж за ефект на естествена руменина, неутрално червило, сенки близки до телесната гама и спирала за мигли. Не се маскирайте като Винету. Сплъстените катранено черни мигли и златният руж са абсолютен абсурд в работна среда.

66 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay