Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на спецпрокуратурата се опита да наложи дрескод на хората си

Светлозар Костов сложи правила за маникюр, дрехи и накити

23 коментара
Прокурор Светлозар Костов

Прокурорките и служителките в Специализираната прокуратура да не си позволяват нокти, по-дълги от 3 милиметра, и в никакъв случай не трябва да ги лакират с ярки цветове, гласи част от изключително странна заповед на шефа на институцията Светлозар Костов, с която предписва на магистратите и служителите как да се обличат на работа.

Гримът на дамите трябва да бъде семпъл, като не се допуска ярко червено червило, се казва в заповедта, издадена на 12 юни и публикувана в сайта "Правен свят". Само шест дни по-късно тя е отменена от Върховната касационна прокуратура.

Аксесоарите могат да бъдат до 5 на брой. Костов е определил, че в това число влизат чанти, бижута, колани, брошки и други неща, които не е успял да дефинира. И тук има условие – те не бива да са ярки, да издават силен звук, да са с рекламни надписи или с емблеми.

Прокурорките и служителките трябва да са с чорапогащи. Шефът не е предвидил опция да се носят чорапи, а само чорапогащи. В тази графа не е разписано как ще се контролира неизпълнението. Светлозар Костов харесва чорапогащите, когато са гладки, черни или бежови и го е написал в своята заповед.

Определени са и задължителните цветове на дрехите на мъжете и на жените в спецпрокуратурата. Те трябва да са в черно, сиво, синьо, кафяво, бяло или бежово. Бежовото е позволено само през лятото.

В правилата се казва още, че панталоните трябва да покриват токчетата, ризите трябва да са с дълъг ръкав, а през лятото се допуска и къс, но в никакъв случай блуза без ръкави.

Вратовръзката за мъжете е задължителна. Полите и роклите трябва да са с дължина до средата на коляното. Обувките на мъжете трябва да са кожени (класически затворен модел), а за жените се допуска петата да е отворена. И за двата пола прическата трябва да е семпла, а за жените има и допълнително ограничение – не се допуска ярък цвят.

Изключение от забраната се допуска само по лекарско предписание или за бременни жени.

В заповедта към правилата Светлозар Костов задължава прокурорите да са с тоги при участието им в съдебни заседания, което е и задължение по Закона за съдебната власт. Той обаче задължава своите служители да се обличат само в кабинетите си, а не по коридорите, тоалетните или в съдебните зали.

Костов забранява прокурорите да пушат, докато са с тоги.

След като заповедта за дрехите на прокурор Костов е изпратена за сведение до Върховната касационна прокуратура, тя е отменена от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов като унизителна за магистратите и служителите.

Самият Светлозар Костов показа преди няколко години изключително добър вкус, снимайки се с кънки на врата по случай осъдителната присъда срещу фигуриста Максим Стависки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #23

    Скоро ще има дрескод за всички нашенци - каскет.

  2. Анонимен
    #22

    Вземат ли надмощие кифлите, държавата пропада.

  3. Анонимен
    #21

    Дрескодът и акъла са задължителни за държавните служители. Другото е от Сатаната.

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #20
  5. Анонимен
    #19

    За държавните служители е задължителен дрескод!

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #18
  7. Анонимен
    #17

    Едив опит за въвеждане на ред и той е осуетен, като е отменена заповедта. Е, как да има ред в държавата?!

  8. Анонимен
    #16

    Най-после някой да въведе западни стандарти за обличане на администрацията. Ходили ли сте скоро по етажите на БНБ? Там все едно си на море, цици извън деколтетата, къси панталонки, тук там голи пъпчета??? ОТДАВНА това не е на мода, а мъжете разгърдени и шарена като на амюзман парк.

  9. Анонимен
    #15

    За да издаде такава заповед - значи човекът се е видял в чудо! Това показва, че подчинените му нямат чувство за приличие. Браво за смелостта му.

  10. Анонимен
    #14

    Фирмите имат дрес код, с който показват уважение към клиентите си и колегите си. Не виждам защо държавните институции да нямат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.